אנשים רבים נפצעים במהלך חייהם מכל מיני סיבות ותנועתם נפגעת. פיזיותרפיה, היא האופציה הטובה ביותר שמצליחה ברוב הפעמים להחזיר את המצב לקדמותו, למידע נוסף קראו את המאמר.
תהליך של שיקום
אנשים רבים סובלים במהלך חייהם מכאבים כרוניים שנגרמו כתוצאה מתאונת עבודה, תאונת דרכים, תאונות ספורט וכדומה. פציעות נפוצות הן בדרך כלל פציעות ברכיים בקרב ספורטאים. פציעות רגליים, גב וכתפיים בקרב תאונות דרכים ותאונות עבודה אישיות. כמו כן ישנן עוד מגוון פציעות כגון פציעות צוואר, ידיים ומפרקים שיכולים להיגרם מתנועה לא נכונה או נפילה קטנה.
בדרך כלל, כאשר יוצאים מתאונות קשות אלו שגורמות לסבל וכאב, יש לערוך סדרת טיפולים על מנת להחזיר את מצב התפקוד לקדמותו. אחת הדרכים שמספקת מענה לפציעות ובעיות שונות היא ביצוע סדרת טיפולי פיזיותרפיה.
אז מה הם בעצם טיפולים אלו? טיפולי פיזיותרפיה אלו טיפולים מומלצים לכל האנשים שמתקשים לחזור לתפקוד רגיל בשל פציעה כלשהי שגרמה להם לטראומה גופנית. אי החזרה לשגרה גורמת להם בראש ובראשונה לסבול מכאבים עזים ושנית היא הופכת אותם למוגבלים בתנועתם. תהליך הפיזיותרפיה הוא בעצם ביצוע תרגילים שנועדו להקל על האזור הפגוע, לשקם אותו ועם הזמן אט אט להחזיר אותו לתפקוד מלא ורגיל.
טיפולי פיזיותרפיה הם בדרך כלל אינם טיפולים בודדים. כאשר רופא מפנה מטופל לפיזיותרפיה, זה בדרך כלל כיוון שמצב התנועה יחסית מוגבל או מוגבל לחלוטין ויש לעבוד עליו על מנת להחזיר את יכולת התנועה למצבה הקודם, תקין. ישנם מצבים קשים במיוחד בהם הטיפולים יכולים להימשך אפילו שנים.
במקרים קלים יותר הטיפולים אורכים מספר שבועות עד חודשים. בסופו של תהליך, המטופל מרגיש טוב יותר הן מבחינת הכאב שנעלם והן מבחינת כושר התנועה החופשי והעצמאי שחזר אליו.
היכן מתבצעים טיפולי פיזיותרפיה?
טיפולי פיזיותרפיה יכולים להתחיל רק כאשר הרופא המטפל הפנה את המטופל לתהליך שיקום. טיפולים אלו יכולים להיעשות במסגרת קופות החולים ובתי החולים וכמו כן יכולים להיעשות גם במסגרת מרפאות ורופאים פרטיים המתמחים בתחום השיקום על ידי פיזיותרפיה. כמובן שכל התרגילים נעשים אך ורק על ידי צוות מומחה שמפעיל את המטופלים לביצוע התרגילים הרלוונטיים לפציעתם.
טיפולי פיזיותרפיה- כיצד זה נעשה
טיפולי פיזיותרפיה אלו לא נעשים באופן עצמאי כיוון שהמטופל הסובל מהכאב זקוק לעזרתו של פיזיותרפיסט מומחה שינחה אותו בביצוע התרגילים וכמו כן שיעזור לו בביצועם, לפחות בהתחלה. ביצוע תרגילים באופן עצמאי יכול לגרום לביצוע תנועה לא נכונה שתגרום למצב להחריף.
רק במקרים מסוימים, [תלוי בחומרת הפציעה והאזור הפגוע] לאחר שמטופל מבין כיצד לבצע את התנועות והוא כבר נמצא בשלב יחסית מתקדם בטיפולים, ניתנים גם תרגילים לביצוע בבית. מטרתו של הטיפול הביתי הוא לזרז את ההחלמה ולגרום לשיפור תנועה מהיר יותר.
טיפולים אלו נעשים בעיקר על ידי התעמלות גופנית שגורמת לשרירים לפעול, לדם לזרום ובכך לחדש את התנועה. אולם מלבד זאת, נעשה שימוש רחב גם באביזרי ספורט שונים, כלי עזר כגון מכשירי חשמל, בריכות שחייה ועוד. כמובן שלכל פציעה ישנה חומרת פציעה ולא תמיד פיזיותרפיה היא הפתרון הראשוני.
לעיתים, לפני שהרופא מפנה את המטופל לקבל טיפולי פיזיותרפיה, הוא מופנה לניתוחים, מעקבים, מנוחה גופנית ורק לאחר מכן מתחילים את סדרת הטיפולים.
כמו כן, שימוש נוסף שנעשה בטיפולי פיזיותרפיה הוא שימוש במיטות טיפול. בתחום הפיזיותרפיה ישנן מיטות טיפול רבות הבנויות לפי עיצובים מסוימים המאפשרים למטופל לקום, לעמוד ולזוז בצורה קלה יותר.
למשל, שיקום תנועת כף הרגל, או שיקום כאבי ברכיים, מצריכים מיטת טיפולים שניתן לכוון אותה למצב ישיבה. בזווית זו, למטופל קל יותר לבצע את התרגילים, לקום מהכיסא ולחזור אליו כאשר מתעייף.
לסיכום
לכל איבר בגוף שלנו יש תפקיד ועל מנת לתפקד כרגיל ללא מוגבלות בתנועה עלינו להקפיד כי כל האיברים נעים כרגיל, ללא כאב.
אם וכאשר נוצר מצב בו אנו לא מצליחים לתפקד כרגיל כתוצאה מפציעות שונות יש לגשת לרופא ולטפל באזור הכאוב בהקדם האפשרי. ברוב המקרים, טיפולי פיזיותרפיה אכן מצליחים להחזיר את המטופל לשגרת חיים נורמטיבית כפי שהייתה, מסלקים את הכאב ומאפשרים תנועה חופשית!